Foodsi — Polska aplikacja rozprawia się z problemem marnowania jedzenia!

0

Bardzo często słyszałem w przeszłości o ludziach, którzy za rozdawanie jedzenia musieli płacić niedorzeczne kary lub o sklepach, które zamiast oddać za darmo przeterminowanych produktów potrzebującym, musiały je utylizować. Nie wiem na ile są to legendy miejskie, a na ile prawdziwe historie, które doczekały się dziesiątek różnych wersji, ale jedno jest pewne – cały świat naprawdę marnuje za dużo jedzenia. Twórcy polskiej aplikacji Foodsi postanowili temu zaradzić. Na tapet wzięli jedzenie z restauracji. Platforma którą stworzyli pozwala konsumentom kupować tańsze dania na bazie składników, które danego dnia nie sprzedały się w lokalu.

Pomysł na Foodsi jest banalnie prosty. Aplikacja pozwala użytkownikom kupować przecenione jedzenie, które danego dnia nie sprzedało się w restauracjach. Podejrzewam, że mogą to być albo gotowe potrawy, albo dania przygotowane z niewykorzystanych składników, które przez kolejną dobę mogą się zepsuć. Restauracja nie marnuje w ten sposób zakupionego jedzenia, a klienci mogą skorzystać z bardzo atrakcyjnych rabatów.

Póki co, aplikacja wspiera głównie lokale gastronomiczne znajdujące się w Warszawie. Na mapce znalazłem również kilka knajp z Gdańska, Poznania, Katowic i Poznania. Każdy z lokali informuje nas o godzinach sprzedaży przecenionych potraw oraz o tym jak dużego rabatu możemy spodziewać się na miejscu. Aplikacja da nam również znać, ile tańszych posiłków jest obecnie dostępnych. Za jedzenie płacimy bezpośrednio z poziomu aplikacji a później, po prostu odbieramy gotowe dania w restauracji.

Niezależnie od statusu majątkowego, wszyscy powinniśmy zadbać o to, żeby na świecie marnowało się jak najmniej jedzenia. Mimo że aplikacja Foodsi promuje się jako narzędzie dla studentów lub osób, które chcą zjeść tanio – każdy powinien się nią zainteresować, ze względu na społeczną odpowiedzialność za naszą planetę. Rocznie ponad 1/3 wyprodukowanego jedzenia trafia do kosza. Foodsi to mały krok w kierunku optymalizacji tego ogromnego problemu. Nawet jeśli jesteś wyjątkowo wybredny w kwestiach jedzenia, a na hasło „resztki w lodówce” robi ci się niedobrze, pamiętaj, że za przecenionymi potrawami stoją ci sami kucharze, którzy pracują w restauracjach związanych z Foodsi na co dzień. Wierzę, że pod koniec dnia, każdy z nich jest w stanie przygotować smaczne posiłki z tego, czego restauracji nie udało się sprzedać. Jeśli raz na jakiś czas odmówisz sobie dań, które w stu procentach pokrywają się z tymi, które figurują w menu – na pewno nic ci się nie stanie. Planeta będzie ci wdzięczna, a dodatkowo zaoszczędzisz parę groszy.

Comments are closed here.

Do
góry