Nowa funkcja na Facebooku dla tych, co chcą odpocząć od znajomych

0

Wszyscy zachłysnęliśmy się Facebookiem, gdy ponad dekadę temu szturmem wtargnął do naszego życia. Teraz korzystam z niego wyłącznie wtedy, gdy muszę, bo choć regularnie robię „porządki” na swojej tablicy, to i tak często wyświetlają się tam treści, których zwyczajnie nie chcę oglądać. Wprowadziłam już swoje osobiste zasady i zdarza mi się usuwać z grona znajomych osoby, z którymi nigdy już nie będę rozmawiać, jednak co z tymi, na których jesteśmy na przykład obrażeni, ale nie wykluczamy szansy ponownej interakcji? I na to Facebook znalazł sprytny sposób.

Na naszej facebookowej tablicy właśnie pojawiła się nowa funkcja, która pozwala „uśpić” aktywność danego użytkownika na cały miesiąc. Po tym czasie relacje wracają do normalności, a my, po tym krótkim odpoczynku, możemy udawać, że nic się nie stało. Kto wie, może okaże się to ostatnią deską ratunku dla niektórych przyjaźni? W końcu w Internecie ludzie bywają całkiem inni niż w rzeczywistości i często publikowane przez nich treści mogą być sporą niespodzianką wywołującą nie tylko irytację, ale wręcz niesmak. Dlatego 30 dni przerwy może być odpowiednią karą, po upływie których niesmak przeminie.

Nowa funkcja na Facebooku dla tych, co chcą odpocząć od znajomych

Jak to działa? Każdy post publikowany na naszej tablicy zawiera wysuwane menu w prawym górnym rogu. To tam znajdziecie funkcję „Wstrzymaj relacje na 30 dni”, którą wystarczy jednym kliknięciem uruchomić. Dodatkowo, jeśli post powiązany jest z inną osobą lub miejscem (na przykład w przypadku wydarzeń), rozwijając menu dalej automatycznie możemy uśpić aktywność tychże użytkowników Facebooka. Niestety, funkcja nie działa w przypadku reklam, co wielu z nas przydałoby się najbardziej. Cała akcja wstrzymywania relacji ma być przedłużeniem polityki News Feed wprowadzonej w ubiegłym roku, której celem jest zapewnienie użytkownikom dostępu do tych informacji i wydarzeń, które są dla nich najbardziej istotne.

Nowa funkcjonalność z pewnością nie sprawi, że chętniej będę przebywać na Facebooku, jednak może rzeczywiście przydać się tym, którzy mają ochotę na chwilę odpocząć od męczących znajomych, przynajmniej w świecie wirtualnym. Oczywiście funkcja całkowitej rezygnacji z oglądania postów konkretnych osób nadal jest dostępna, aczkolwiek wszyscy chyba mamy takich znajomych, którzy irytują nas tylko przez chwilę. W tym przypadku 30 dni może się okazać idealnym czasem na detoks.

Do
góry