Prywatność w Mapach Apple z perspektywy zwykłego użytkownika. Podpowiadamy, jak wyłączyć udostępnianie danych

1

Prywatność w Mapach Apple

Kwestie bezpieczeństwa w internecie poruszane są bardzo często. Niestety, nikt jeszcze nie znalazł idealnego rozwiązania na wyeliminowanie zagrożeń czekających na nieświadomych użytkowników urządzeń podłączonych do Sieci. Większość odpowiedzialności spada na nich samych — świadomość tego, na co jesteśmy narażeni powinna być na tyle duża, że w sytuacji awaryjnej będziemy potrafić zapobiec groźnym sytuacjom. Firmom dostarczającym rozwiązań onlinr w ostatnim czasie bardzo zależy na poprawie bezpieczeństwa i dania klientom narzędzi zwiększających prywatność. Tyczy się to przede wszystkim wysyłanej w eter informacji o naszej lokalizacji, która w niepowołanych rękach może stać się potężnym narzędziem naruszającym naszą prywatność.

Z Map Google, czy Map Apple korzystamy codziennie — przydają się nie tylko w drodze do pracy, czy wyjazdowi za miasto. To idealne narzędzia do wyszukiwania restauracji, punktów handlowo-usługowych, czy interesujących nas miejsc. Nawigacja samochodowa, czy piesza wymaga od nas oddania części prywatności poprzez wysyłanie na zewnętrzne serwery informacji o naszej lokalizacji. Apple otwarcie mówi, w jaki sposób zbiera, przetwarza i analizuje te dane. Dla użytkownika końcowego to bardzo ważne, tym bardziej, że ma możliwość rezygnacji z przesyłania informacji do firmy na temat lokalizacji.

Prywatność w Mapach Apple

Apple informuje, że wysyłane z urządzenia dane lokalizacyjne trafiają na serwery firmy podzielona na wiele części, co ma skutkować brakiem możliwości sprawdzenia kto i w jakich sytuacjach podróżował z punktu A do punktu B. Takie podejście do prywatności jest dla Apple priorytetem, o którym mówiono już w zeszłym roku. To tak zwana prywatność zróżnicowana (Differential Privacy), która do zbieranych informacji dodaje niepotrzebne dane pozwalające na zamaskowanie najistotniejszych informacji w przypadku ich wycieku lub przejęcia przez osoby trzecie. Nawet Apple nie wie kto wysyła zapytania o drogę i choć dane wysyłane są z jednego urządzenia, to za każdym razem mają nowy, unikatowy identyfikator uniemożliwiający przypisanie go do konkretnej osoby.

Prywatność w Mapach Apple z dodatkowymi funkcjami dla poprawy bezpieczeństwa

Apple oferuje swoim użytkownikom istotne narzędzia wpływająca na poprawę bezpieczeństwa i prywatności. Mimo, że przesyłane do firmy dane są anonimowe i uniemożliwiają identyfikację, możemy zrezygnować z ich zbierania i udostępnianie. Niestety są one dość głęboko ukryte. By wyłączyć możliwość przesyłania danych GPS należy wejść w Ustawienia > Prywatność > Usług lokalizacji > Usług systemowe > Ulepszanie Map. iPhone zapamiętuje także ważne miejsca, dzięki którym zapewnione są przydatne informacje dotyczące lokalizacji w Mapach, Kalendarzu, Zdjęciach, czy innych aplikacjach. Dane te znajdziemy przechodząc do Ustawienia > Prywatność > Usług lokalizacji > Usług systemowe > Ważne miejsca. Tu możemy sprawdzić historię  odwiedzanych miejsc, usunąć je z listy i wyłączyć możliwość przechowywania tego typu danych.

Do
góry