Nowe Wiadomości wyglądały świetnie, ale… Google przywróciło stary wygląd

0

wiadomosci android 3.5

To jedna z tych sytuacji, których… najzwyczajniej w świecie się nie spodziewałem. Nie dalej niż w piątek informowałem was o nowej wersji Wiadomości od Google. Wersja 3.5 przyniosła nowy wygląd, który w mojej opinii prezentował się fantastycznie. Niestety, radość nie trwała długo — najwyraźniej coś poszło nie tak, bowiem Google zdecydowało się… przywrócić stary wygląd. I to w formie, która może zdziwić — no, przynajmniej dla mnie jest niemałym zaskoczeniem.

Google przywraca stary wygląd wiadomości

To sytuacja dość nietypowa, bowiem najwyraźniej Google ma możliwość przywrócenia starego wyglądu bez konieczności pełnej aktualizacji aplikacji — zmiany po po stronie serwera wystarczają, aby użytkownicy którzy zainstalowali najświeższe wydanie aplikacji… wrócili do tego, co znali wcześniej. Tak, żadnych bieli, żadnego trybu ciemnego — wszystko wróciło do znanego schematu jak za stuknięciem czarodziejskiej różdżki. I jako pierwsi powiadomili o tym użytkownicy Reddita, którzy zdziwili się, że opcje które zostały dopiero dodane zniknęły. I to bez ich ingerencji w postaci, chociażby, dalszej aktualizacji programu.

Nie wiem czy to pierwszy raz kiedy coś takiego się zdarzyło w świecie Androida, jestem jednak przekonany, że to pierwszy raz od… dawna — a już na pewno w przypadku tak popularnej aplikacji, kiedy słyszymy o podobnej sytuacji. Google na tę chwilę nie podało żadnych powodów swojej decyzji — zakładam, że doszukano się jakiś błędów, niedociągnięć czy… poważnych problemów w kwestii bezpieczeństwa — bo nie mam innego wytłumaczenia, dlaczego Google chciałoby wracać do tego co było, po przygotowaniu i pierwszej fali aktualizacji nowej wersji. Jedno jest pewne: mam nadzieję, że powrót do nowej wersji Wiadomości, ze wszystkimi usprawnieniami które zaserwowano nam raptem kilka dni temu.

Swoją drogą — sytuacja z tą aktualizacją pokazuje tylko, jak duże możliwości wprowadzania zmian mają twórcy zdalnie — bez jakiejkolwiek naszej ingerencji. Mówimy tutaj właściwie o przywróceniu pierwotnej wersji, a wszystko to bez jakiejkolwiek wiedzy i chęci użytkownika. Patrząc na całą tę sytuację — wierzę, że to wszystko w dobrej intencji, ale… no mimo wszystko — nie jest to specjalnie miłe ;).

Źródło

Do
góry