YouTube w końcu poprawił funkcję, która czekała na to dwa lata!

0

Pomijając kwestię kultury osobistej użytkowników serwisu YouTube, która pozostawia wiele do życzenia, sekcja komentarzy od wielu lat boryka się również z problemami natury technicznej. Oznaczanie osób, którym chcemy publicznie odpowiedzieć na wiadomość przez bardzo długi czas sprawiało problemy. To czy funkcja zadziała było zazwyczaj kwestią losową. Trudno powiedzieć, czy usprawnienia w sekcji komentarzy nie były dla YouTube priorytetem czy może trudno było wprowadzić zmiany kiedy ktoś wciąż korzystał z tego elementu platformy. Wszystko wskazuje jednak na to, że odpowiadanie na komentarze w końcu działa tak jak powinno.

Od dwóch lat, mobilny YouTube oferował nam funkcję automatycznego uzupełniania pola komentarzy. W polu pisania pojawiała się nazwa użytkownika , któremu odpisywaliśmy. Opcję zaczęto wprowadzać w 2016 roku. Dzięki temu, użytkownicy mieli lepiej orientować się w tym, że dana wiadomość to odpowiedź a nie całkowicie nowy wątek. Szybko okazało się jednak, że nowe rozwiązanie sprawia same problemy. Zanim cokolwiek napisaliśmy, musieliśmy kasować znacznik z nazwą użytkownika ponieważ aplikacja zawsze wychodziła z założenia, że chcemy odpowiedzieć na opublikowany wcześniej komentarz.

Tydzień temu, użytkownicy YouTube zauważyli, że uciążliwe kasowanie nazw użytkowników znak po znaku w końcu zniknęło. W polu wpisywania komentarzy pojawił się tzw. „block tag” czyli wyszarzone pole stanowiące całość. Usunięcie znacznika ogranicza się teraz do jednorazowego wciśnięcia „backspace”. Jeśli zdecydujemy się zostawić komentarz razem ze znacznikiem określającym komu odpisujemy na wiadomość, po kliknięciu w „block tag” zostaniemy przeniesieni na profl danego użytkownika. Wygląda to mniej więcej tak jak w przypadku Twittera czy Google+.

Wiele wskazuje jednak na to, że YouTube ma jeszcze co poprawiać. Wciąż nie mamy możliwości oznaczania użytkowników, którzy nie brali wcześniej udziału w dyskusji. Jedyny sposób, żeby zostawić „block tag” to odpowiedź na komentarz, który dana osoba zostawiła wcześniej. Nie możemy też oznaczać w naszych wiadomościach kilku osób na raz. Jak można zobaczyć na poniższym screenie, w kodzie wciąż pozostały ślady po starych rozwiązaniach w postaci plusa dodawanego przed nazwą użytkownika:

Nowe rozwiązanie działa z aplikacją YouTube od wersji 13.27.54, która została opublikowana 13 lipca.

Źródło: Android Police

Do
góry