Wyłączanie „znajdź mój iPhone” przed wizytą w serwisie

0

Pech chciał, że mój iPhone odmówił wczoraj posłuszeństwa. Obudziłem się rano i urządzenie było całkowicie rozładowane. Niestety, podłączenie ładowarki nie pomogło. iPhone zapadł w śpiączkę i nic nie było w stanie go uruchomić. Zdecydowałem więc oddać telefon do serwisu. Nie wiem czy wiecie ale Apple zwraca uwagę na kilka czynności, które należy wykonać zanim urządzenie trafi w ręce serwisantów. Nie wszystkie da się wykonać jeśli iPhone nie działa. Dziś, chciałbym pokazać wam co zrobić w jednym konkretnym przypadku…

Mój iPhone nie chciał się uruchomić. Nie widział go również komputer po podłączeniu za pomocą kabla USB. Archiwizacja jego zasobów była więc niemożliwa. To tylko jedna z dobrych praktyk, które warto wprowadzić w życie przed zgłoszeniem się z urządzeniem do serwisu. Ich pełną listę możecie znaleźć pod tym linkiem.

Inna ważna sprawa to wyłączenie funkcji „znajdź mój iPhone”. Serwisant, który przyjmuje nasze zlecenie powinien zwrócić na to uwagę ale wiadomo, że czasami może to gdzieś umknąć. I właśnie tutaj, z pomocą przychodzi dzisiejszy poradnik. Miałem mały problem z deaktywacją tej funkcji ponieważ nie mogłem skorzystać z dwuetapowej weryfikacji (nie bardzo miałem gdzie odebrać wiadomość SMS z kodem). Okazuje się, że Apple przewidziało takie sytuacje. Oto co musicie zrobić, żeby deaktywować opcję „znajdź mój iPhone” na telefonie, który nie działa.

Wyłącz funkcję „znajdź mój iPhone”

  • Z poziomu komputera lub innego urządzenia uruchamiamy stronę https://www.icloud.com/.
  • Wprowadzamy nasze Apple ID oraz hasło

  • Kiedy na ekranie pojawia się komunikat z prośbą o podanie kodu weryfikacyjnego, który został przesłany na nasze urządzenie po prostu ignorujemy ten komunikat i klikamy ikonę „znajdź mój iPhone”, która znajduje się w lewym, dolnym rogu ekranu. Uruchomienie tej funkcji nie wymaga dwuetapowego uwierzytelniania urządzenia.

  • Kolejny krok wymaga wskazania urządzenia na którym chcemy wyłączyć opcję „znajdź mój iPhone”. Wybieramy przycisk „wymaż” i gotowe. Na screenie widzicie tą opcję dla iPada ale z racji na to, że telefon usunąłem z listy wczoraj – musiałem posłużyć się innym, dostępnym przykładem.
Do
góry