FaceTime w najnowszym iOS pozwala na podsłuchiwanie użytkowników — ogromna wpadka Apple

0

ios 11.3

Wszyscy chyba przywykliśmy już do tego, że ze współczesnymi komunikatorami i technologią dookoła niekoniecznie możemy czuć się w stu procentach bezpieczni. Dane wyciekają na każdym kroku, co rusz kolejna firma przeprasza (no, albo próbuje zataić — to już zależy od stylu zarządzania ;) za swoje wpadki. Jednak Apple jest jedną z tych, która od początku wydaje się traktować użytkowników swojego systemu z powagą. Stąd cały zestaw ograniczeń, przejrzyste zarządzanie prawami dostępu do poszczególnych modułów i podobne. Tymczasem w ostatnich wersjach iOS (12.1 i nowszych) zaliczyła ogromną wtopę ze swoim komunikatorem FaceTime. Na tyle dużą, że wręcz… niewyobrażalną.

Zobacz też: Apple bije swój własny rekord. 1,2 mld dolarów w tydzień!

Prywatność użytkowników FaceTime poważnie narażona

Problem o którym mowa dotyczy najnowszych wersji mobilnego systemu oraz ich autorskiego komunikatora. Ten bowiem pozwalał na usłyszenie znajdujących się po drugiej stronie rozmówców nawet wtedy, kiedy ci jeszcze nie odebrali telefonu. W praktyce więc, jeżeli ktoś miał wyciszone wszystkie dźwięki, wibracje itp. — można było sobie do niego telefonować i słuchać, co się dzieje po drugiej stronie. Albo, w najlepszym przypadku, usłyszeć przed odebraniem połączenia i wzorowym uśmiechem numer pięć o nie, znowu dzwoni — ciekawe czego chce tym razem.

iOS 11

Zobacz też: Apple jest nie do zatrzymania. Android może patrzeć… i zazdrościć

Firma jest świadoma problemu i już poinformowała, że pracuje nad jego załataniem — stosowna aktualizacja ma trafić w ręce użytkowników w najbliższych dniach. Do tego czasu zdecydowała się wyłączyć FaceTime (status usługi świeci się brzydko na żółto informując o problemach), a dla własnego spokoju warto też samodzielnie dezaktywować FaceTime zarówno na smartfonach, tabletach, jak i komputerach — wtedy możemy być pewni, że obejdzie się bez jakichkolwiek niespodzianek. Aby wyłączyć FaceTime na iOS, wystarczy zajrzeć do Ustawień -> FaceTime. Tam na samym górze odznaczyć usługę, co automatycznie ją wyłączy. Na komputerach z systemem macOS po włączeniu aplikacji FaceTime, wystarczy skrót klawiszowy Command + K, który momentalnie wyłączy FT.

Zobacz też: Apple wariuje i… wyrzuca ze sklepu gry Rusty Lake. Powód jest kuriozalny

Do
góry