Facebook zachęca do udostępniania lokalizacji

0

facebook

Wrzesień to miesiąc premier nowych systemów. Android 10 zadebiutował kilka dni temu, w przyszłym tygodniu pojawi się iOS 13. Oba oprogramowania przynoszą dodatkowe zabezpieczenia naszej prywatności. Chodzi tu przede wszystkim i świadomość tego, kto i w jaki sposób otrzymuje informacje o naszej lokalizacji. Wygląda na to, że nowe funkcje nie podobają się wszystkim twórcom aplikacji. Facebook już teraz przypomina swoim użytkownikom, by nie korzystali z tych rozwiązań.

W ostatnim czasie najczęściej podnoszonym problemem użytkowników urządzeń mobilnych jest prywatność. Aplikacje bardzo chętnie pozyskują jak największą ilość informacji o nas samych. Te wykorzystywane są przede wszystkim w kreowaniu reklam dopasowanych do naszych zainteresowań. Zdarzają się jednak sytuacje, w których dane te trafiają do niepowołanych rąk — a wtedy nasze bezpieczeństwo wystawione jest na ciężką próbę. Apple i Google starają się dostarczyć narzędzi skutecznie ograniczających przepływ wrażliwych informacji. Blokada dostępu do naszej lokalizacji jest jednym z nim — wraz z Androidem 10 i iOS 13 otrzymujemy dodatkowe rozwiązania wpływające na poprawę bezpieczeństwa.

Przedstawiciele Facebooka otwarcie mówią, że ich aplikacja działa lepiej i wpływa na poprawę bezpieczeństwa, gdy usługi lokalizacyjne są dostępne, także w tle. O ile z pierwszym mogę się zgodzić, tak nie do końca rozumiem, w jaki sposób moja lokalizacja wpływa pozytywnie na bezpieczeństwo społeczności aplikacji. Firma informuje, że wraz z premierą Androida 10 użytkownicy będą mieć więcej ustawień dotyczących udostępniania swojego położenia, a posiadacze urządzeń z iOS 13 będą otrzymywać powiadomienia, w których pojawią się informacje o aplikacjach korzystających z lokalizacji działającej w tle i jak często żądają do niej dostępu.

Facebook chce dostępu do naszej lokalizacji… dla naszego dobra

Nowe rozwiązania mogą spowodować, że użytkownicy mimo włączenia lokalizacji dla Facebooka, zdecydowali się na ograniczenie jej udostępniania, gdy aplikacja działa w tle. A to oznacza problemy z synchronizacją aplikacji i samego systemu. To może okazać się kłopotliwe i sprawić problemy z działaniem mechanizmów odpowiedzialnych między innymi za pracę narzędzi do meldowania się w konkretnych lokalizacjach, czy planowania wydarzeń ze znajomymi. Facebook zachęca do udostępniania lokalizacji, także w czasie działania aplikacji w tle — dzięki temu użytkownicy będą mogli skorzystać z wszystkich funkcji i rozwiązań społecznościowych.

Do
góry