Prywatne podróżowanie z Mapami Google dzięki trybowi Incognito

0

Ostatnie miesiące to wzmożone starania największych firm mające na celu zwiększenie poczucia bezpieczeństwa użytkowników. Google, Apple, Microsoft, Facebook. Każda z nich zmienia nieco podejście do prywatności danych. Dzięki różnym narzędziom, możemy decydować co i kiedy jest przesyłane na zewnętrzne serwery. Już teraz w Mapach Google dostępna jest nowa funkcja, z której ucieszą się użytkownicy aplikacji w wersji na iOS i Androida.

Tryb Incognito, który w Google Chrome dostępny jest od przeszło 10 lat wciąż cieszy się ogromną popularnością. Nie musimy martwić się o zapisywanie i przechowywanie historii odwiedzanych stron, czy pobieranych przez nie plików tymczasowych, co pozwala poczuć się bezpieczniej w sieci. Z tych rozwiązań korzystają oczywiście inne przeglądarki i w dzisiejszym czasie tryby prywatne nie są niczym odkrywczym.

Jednak Google idzie o krok dalej i konsekwentnie wprowadza podobne rozwiązania do innych aplikacji wykorzystujących nasze konta. Wystarczy wspomnieć o YouTube, który na początku roku otrzymała swój własny tryb Incognito pozwalający na wygodne przeglądanie dostępnych w serwisie treści bez konieczności ręcznego usuwania wpisów z historii wyszukiwania, czy z listy odtwarzania. Ten tryb sprawi także, że w aplikacji, czy na stronie nie będą pojawiały się niechciane rekomendacje na podstawie odtwarzanych w nim filmików.

Mapy Google z trybem Incognito. Nowe rozwiązania już dostępne

Teraz przychodzi kolej na następną, bardzo ważną aplikację przetwarzającą duże ilości informacji na nasz temat. To Mapy Google, które standardowo zapisują naszą lokalizacje, trasy, czy wyszukiwane miejsca. Włączenie trybu Incognito w Mapach spowoduje, że aktywność na konkretnym urządzeniu, podobnie jak miejsca, które są wyszukiwane, nie zostaną zapisane na koncie Google i nie będą służyć do personalizacji korzystania z tego narzędzia.

Przełączanie się między trybami jest bardzo proste i nie wymaga skomplikowanych czynności. Stosowna opcja pojawia się po wybraniu zdjęcie profilowego, w prawym górnym rogu ekranu. Wyłączenie trybu Incognito spowoduje, że z powrotem będą pojawiały się rekomendacje restauracji, informacje o podróży.

Tryb Incognito w Mapach Google, w pierwszej kolejności pojawił się na Androidzie w październiku. Aktualizacja wersji na iOS jest już dostępna, jednak jak zwykle w tego typu przypadkach bywa, funkcja ta nie jest dostępna od razu dla wszystkich. Jeśli po wybraniu profilu nie widzicie opcji trybu incognito, musicie uzbroić się w cierpliwość — to powinno zmienić się w ciągu kilku następnych dni.

Do
góry