Mapy Google pozwolą teraz podzielić się progresem podroży także na iOS

2

mapy google

Mapy Google nie zwalniają tempa ani trochę — nie dalej niż wczoraj pisałem o bardzo fajnej nowości na platformie, czyli zapełnienie mapy stacjami ładowania na całym świecie (zobacz: Mapy Google stają się jeszcze doskonalsze. Wszystko dzięki kolejnej fajnej nowości!). Jeżeli to dla was za mało, to… jest i kolejna nowość, która ma szansę ucieszyć. Tym razem inżynierowie z firmy zadbali o to, abyśmy mogli podzielić się z przyjaciółmi progresem z naszej podróży za pośrednictwem kilku popularnych narzędzi komunikacji.

Udostępniaj swoją lokalizację, by pozwalać śledzić trasę

Udostępnianie lokalizacji w czasie rzeczywistym nie jest niczym specjalnie nowym w świecie mobilnych aplikacji. Takie możliwości daje nam m.in. od dawna Glympse. Nieco krócej Telegram, WhatsApp i… Mapy Google (na Androidzie) właśnie. To wyjątkowo wygodna opcja kiedy nie możemy odnaleźć się ze znajomymi, albo zmierzamy na spotkanie i chcielibyśmy w mgnieniu oka móc poinformować drugą stronę, gdzie jesteśmy i jak daleko jeszcze do celu. Dzięki temu mogą sprawdzić nie tylko czym / jak się poruszamy (pieszo, rower, samochód), ale na bieżąco śledzić naszą pozycję na mapie, a nawet mieć podgląd na to, jak wygląda sprawa z poziomem naładowania baterii. Teraz takie dane możemy udostępniać znajomym nie tylko bezpośrednio w Mapach, ale także za pośrednictwem popularnych komunikatorów (Messengera, WhatsAppa i co tam jeszcze macie zainstalowane na swoim urządzeniu) czy wiadomości SMS. Jedno kliknięcie i gotowe — dla niektórych to żadna nowość, ale użytkownicy systemu iOS nie mogli do tej pory tak wygodnie korzystać z udostępniania lokalizacji i przybliżonego czasu podróży w Mapach Google.

Dzielenie lokalizacją się jeszcze nigdy nie było takie proste — wystarczy z rozwijanego menu aplikacji wybrać opcję udostępnianie lokalizacji.  Następnie ustalamy czas przez który lokalizacja ma być wysyłana do wskazanych znajomych i wybieramy osoby z listy kontaktów, albo aplikację za pośrednictwem której chcemy to zrobić — kilka stuknięć w ekran i gotowe! Nowości powoli trafiają do użytkowników z całego świata — zmiany jednak leżą po stronie serwera, dlatego nie jest wykluczone, że będziecie musieli się uzbroić jeszcze w odrobinę cierpliwości.

Zobacz też:

Do
góry