Jak ograniczyć udostępnianie lokalizacji na urządzeniach z iOS?

0

Ostatnie tygodnie przynoszą nam sporo niepokojących informacji o problemach z prywatnością użytkowników Internetu. Facebook zmaga się z ich odpływem spowodowanym ostatnimi doniesieniami o zbieraniu i wykorzystywaniu danych, które do tej pory wydawały się dostępne tylko dla nas. W weekend okazało się, że użytkownicy Androidów bez świadomości udostępniali Facebookowi nie tylko informacje o swoich kontaktach. Wiedział także o naszych rozmowach i wysłanych SMSach wykonywanych z poziomu telefonu, nie aplikacji. Facebook przygotowuje zmiany mające na celu poprawienie bezpieczeństwa naszej prywatności, jednak czasem warto zajrzeć do telefonu i ograniczyć dostęp do niektórych jego funkcji — na przykład wyłączając możliwość udostępniania swojego położenia.

Dzisiejsze telefony komórkowe wiedzą o nas więcej niż my sami. Każdego dnia zbierają dane lokalizacyjne, bez względu na to czy przebywamy w domu, jesteśmy w trasie, czy wyszliśmy na krótki spacer. To przydatne narzędzie również w sytuacji, w której przekazujemy naszą lokalizację innym osobom. Korzystając z urządzeń z iOS możemy wykorzystać do tego między innymi iMessage lub aplikację Moi Znajomi, która pozwala na udostępnianie swojej lokalizacji innym. A co w przypadku chęci zablokowania dostępu do lokalizacji wybranym lub wszystkim aplikacjom? Z pomocą przychodzą narzędzia dostępne w systemie.

Jak w łatwy sposób wyłączyć wysyłanie położenia oraz jak ograniczyć dostęp do naszej lokalizacji innym aplikacjom?

System iOS daje szerokie i rozbudowane narzędzia dla użytkowników pozwalające im na dostosowanie, według własnych potrzeb, preferencji bezpieczeństwa i prywatności. Znajduje to idealne zastosowanie dla rodziców chcących ograniczyć dostęp do niektórych funkcji swoim dzieciom. Jednak te opcje przydadzą się także każdemu, kto chce we własnym zakresie decydować komu i w jakich sytuacjach udostępniać swoje położenie.

    • W Ustawieniach urządzenia wybierz swoje konto, które będzie na samej górze oraz przejdź do opcji iCloud
    • Przewiń na sam dół i wybierz opcję Wysyłaj moje położenie i upewnij się, że funkcja ta jest odznaczona

Jeśli ograniczamy dostęp wysyłania położenia dzieciom, warto skorzystać z opcji zabraniającej zmianę ustawień.

    • W Ustawieniach urządzenia przejdź do Ogólne > Ograniczenia. Po nadaniu kodu do zmiany ograniczeń wystarczy przewinąć do pozycji Udostępniaj moje położenie i zaznaczenie opcji Nie zezwalaj na zmiany

W oknie Ograniczenia możemy także w łatwy sposób zablokować dostęp do naszej lokalizacji innym aplikacjom, które posiadamy w urządzeniu. Wystarczy wybrać Usługi lokalizacji znajdujące się na liście Prywatność. Tam pojawią się wszystkie zainstalowane aplikacje z różnymi ustawieniami dostępu do lokalizacji. Po wybraniu interesujących nas preferencji warto zaznaczyć Nie zezwalaj na zmiany. Opcja ta zapewni całkowitą blokadę możliwości zmiany ustawień w przyszłości bez naszej wiedzy i zgody.

Warto jednak pamiętać, że podczas połączeń alarmowych telefon będzie wysyłał informacje o naszym położeniu — bez względu na to, czy usługi lokalizacji zostały włączone, czy nie. Ułatwi to dotarcie na miejsce odpowiednim służbom.

Do
góry