Google udostępnia usuwanie automatyczne aktywności w internecie

0

Usuwanie automatyczne aktywności

W październiku ubiegłego roku Google udostępniło swoim użytkownikom nowe narzędzia do zarządzania historią wyszukiwania. Dzięki nim w łatwy i szybki sposób możemy sprawdzić, jakie dane są przez firmę przechowywane i w razie konieczności szybko je usunąć. Kilka miesięcy później zaprezentowano jeszcze inne rozwiazanie pozwalające na ustawienie automatycznego usuwania historii lokalizacji i wyszukiwań w Google. Te w końcu zawitały na urządzenia mobilne.

Google zbiera o nas masę informacji — nie tylko tych pochodzących z wyszukiwarki. To także nasza aktywność w aplikacjach, historia lokalizacji, informacje z urządzeń, aktywność związana z głosem i dźwiękiem, historia wyszukiwania, czy oglądanych materiałów w YouTube. Świadomość tego, czym się dzielimy powinna być dla użytkownika usług giganta technologicznego priorytetowa. Dzięki nowym rozwiązaniom udostępnionym w zeszłym roku szybko usuniemy konkretne wpisy lub zablokujemy dostęp do zbierania poszczególnych danych. Teraz, dostajemy kolejną funkcją — tym razem dającą nam możliwość ustawienia czasu, po jakim z Google znikną wszystkie udostępnione informacje.

Jak podaje Google:

Zapisywana aktywność może zwiększyć komfort użytkowania wszędzie tam, gdzie używasz konta Google. To, czego szukasz, co czytasz i oglądasz, może pomóc Ci działać szybciej, odkrywać nowe treści i łatwo wracać do przerwanych czynności.

Jeśli jednak nie chcemy udostępniać tych informacji przez długi czas, teraz mamy możliwość ich automatycznego usuwania po określonym czasie.

Usuwanie automatyczne aktywności

Usuwanie automatyczne aktywności w internecie i aplikacjach według Google

Google informuje, że nowa opcja powinna być już dostępna w przeglądarkach oraz na urządzeniach mobilnych w aplikacji Google. Znajdziecie je pod tym Zarządzaj aktywnością lub przechodząc do menu ⋯ i wybierając opcję Aktywność związana z wyszukiwaniem. Tam wystarczy odnaleźć funkcję Wybierz usuwanie automatyczne. Domyślnie jest ustawiona opcja zachowania danych dopóki nie zostaną usunięte ręczne. Dodatkowo do wyboru mamy  zachowanie historii przez 18 miesięcy lub 3 miesiące. Po tym czasie dane zostają usunięte bezpowrotnie.

Google zapowiedziało tę funkcjonalność już w maju, jednak jej wdrożenie zajęło firmie dodatkowe tygodnie. Wiele zagranicznych serwisów podaje, że to właśnie w tym tygodniu zostałą uruchomiona na dużo większą skalę. Ja te rozwiązania miałem już pod koniec maja — także na urządzeniach mobilnych (w aplikacji Google, jak i w przeglądarce). Oczywiście może zdarzyć się tak, że u Was tych zmian wciąż nie będzie. Warto więc uzbroić się w cierpliwość i sprawdzać co jakiś czas, czy nowa opcja jest już dostępna.

Do
góry