WhatsApp w końcu z wygodnymi ustawieniami prywatności w grupach

0

whatsapp

WhatsApp się zmienia — widać to z każdym mijającym miesiącem i tygodniem. Aktualizacje stabilnej wersji komunikatora pojawiają się w miarę regularnie, a testowe jego odsłony za każdym razem oferują nowe rozwiązania. W tym tygodniu do App Store i Google Play zawitała nowa wersja, która skupia się na nowych ustawieniach prywatności. W końcu zarządzanie, dołączanie i opuszczenie grup stanie się łatwiejsze i przyjemniejsze, bez obaw, że ktoś bez naszej zgody doda nas do istniejącej społeczności.

WhatsApp wciąż czeka na ciemny tryb, o którym słyszymy od wielu miesięcy. Kolejne aktualizacje wersji beta wprowadzają zmiany, jednak na pełne wdrożenie nowego wyglądu będziemy musieli jeszcze trochę poczekać. Nie trzeba za to czekać na nowe ustawienia prywatności, które były zapowiadane w zeszłym miesiącu i z których mogli korzystać użytkownicy testowej odsłony komunikatora. Dzięki nim będziemy w stanie lepiej zarządzań grupami oraz sposobem dodawania nas do istniejących społeczności.

WhatsApp z nowymi ustawieniami prywatności związanymi z członkostwem w grupach

Zabieg ten ma sprawić, że nikt bez naszej zgody nie doda nas do grup, co niestety zdarzało się często. Także po usunięciu się z danej społeczności, ktoś mógł nas do niej przywrócić, nawet gdy nie jesteśmy tym zainteresowani. Nowe ustawienia prywatności oraz system zaproszeń pozwolą zdecydować kto może dodawać nas do grup.

whatsapp

Aby go aktywować, przejdź do Ustawień aplikacji > Konto > Prywatność > Grupy. W tym miejscu pojawią się trzy nowe opcje Wszyscy, Moje kontakty, Moje kontakty oprócz. Opcja Moje kontakty oznacza, że tylko użytkownicy zapisani w książce adresowej mogą dodawać nas do grup. Opcja Moje kontakty oprócz daje dużo większą kontrolę nad tym, kto z kontaktów może dodawać nas do społeczności. W tym przypadku administrator, który nie może dodać nas do grupy, proszony jest o przesłanie prywatnego zaproszenia w czacie indywidualnym. Dzięki temu zabiegowi możemy sami zadecydować, czy chcemy dołączyć do grupy, czy nie. Zaproszenie wygasa po trzech dniach.

W czasie trwania testów beta była dostępna opcja Nikt, jednak z niej zrezygnowano. Na podstawie opinii użytkowników podczas pierwszego wdrożenia funkcji zdecydowano, że zamiast tej opcji dostępna będzie funkcja Moje kontakty oprócz.

Aplikacja jest dostępna w App Store i Google Play, w wersji uniwersalnej, za darmo.

Do
góry